Nieuwe F1 Academy voor vrouwelijke racetalenten begint dit weekend, toekomst voor tegenhanger onzeker

Dit weekend gaat in Oostenrijk de F1 Academy van start, een gloednieuw kampioenschap speciaal voor vrouwelijke racetalenten. De competitie is opgezet door de Formule 1 zelf, met als doel om vrouwen de kans te bieden om door te stromen naar de top van de autosport.

Er bestond toch al een kampioenschap exclusief voor vrouwen? Klopt. In 2019 werd de W Series opgericht door onder anderen voormalig F1-coureur David Coulthard en topontwerper Adrian Newey. Dit kampioenschap voor vrouwen kende uitgebreide selectiedagen om de beste coureurs achter het stuur te krijgen.

De W Series kreeg echter veel kritiek, omdat het juist zou zorgen voor een scheiding tussen mannen en vrouwen. Toch waren er ook successen. Jamie Chadwick, die het kampioenschap driemaal wist te winnen, werd opgenomen in het F1-team van Williams. Niet als racecoureur, maar wel in het talentenprogramma. Bovendien maakt ze dit jaar haar debuut in de Amerikaanse Indy Lights, de opstapklasse naar het grote IndyCar-kampioenschap.

Financiële problemen

Afgelopen jaar, tijdens het derde seizoen van de W Series, werd de competitie plotseling stopgezet. Financiële problemen zorgden ervoor dat de serie abrupt eindigde en de laatste drie races niet meer werden verreden.

Beitske Visser nam deel aan alle seizoenen van het kampioenschap. Ze won twee races, waaronder de allerlaatste wedstrijd in Singapore. Het kampioenschap heeft haar veel opgeleverd. “Ik heb er in ieder geval veel geleerd, veel kansen gekregen. Ik heb meer gereden en ben er een betere coureur door geworden.”

Gedurende haar jaren in de W Series reed de Friezin ook andere grote races, zoals de 24 uur van Le Mans in 2020 en 2021.

Voor de fans kwam het nieuws over het voortijdige einde van het seizoen onverwacht. Dat gold ook voor de coureurs van de W Series. Visser: “Het werd ons pas een paar uur van tevoren verteld, voordat het nieuws kwam. Ik heb het een beetje hetzelfde ervaren als de mensen thuis, het kwam onverwachts. In Singapore kregen we al wel iets te horen, en dan ga je twijfelen of je het seizoen wel af gaat maken. Maar als je dan hoort dat het geannuleerd wordt, is dat alsnog niet leuk.”

Met de F1 Academy is er nu een nieuw kampioenschap. Niet voor alle vrouwen, maar voornamelijk voor jonge talenten. Gedurende zeven weekenden worden in totaal 21 races verreden. De laatste races vinden plaats in hetzelfde weekend als de Formule 1 op het Circuit of The Americas in Texas.

Visser is positief over het nieuwe concept. “Het geeft

Plaats een reactie